Otvoritev Visitor centra Murska Sobota

torek
22. april 2014
Dne 22.4.2014 smo na Kopališki ulici odprli »Visitor Center Murska Sobota«. V njem je obiskovalcem na zanimiv, interaktiven in izobraževalen način predstavljena pot od nastanka do koristne izrabe geotermalne energije. Visitor center je del projekta Turistični center Fazanerija - Energetski del.

Visitor_center_16x9_logo.jpg

Murska Sobota, 22.4.2014

Danes smo na Kopališki ulici odprli »Visitor Center Murska Sobota«. V njem je obiskovalcem na zanimiv, interaktiven in izobraževalen način predstavljena pot od nastanka do koristne izrabe geotermalne energije. Visitor center je del projekta Turistični center Fazanerija - Energetski del.

Mestna občina Murska Sobota želi v prihodnosti postati zelena občina - okoljsko trajnostna občina, v kateri bodo njeni prebivalci in prebivalci celotne pomurske regije živeli v sožitju z naravo. "Pot do tega cilja tlakujemo z vsakim novim projektom, ki zasleduje načela trajnostnega razvoja. Že pred leti smo pod našim površjem odkrili dodaten naravni vir geotermalno energijo, kot eden najbolj čistih – zelenih obnovljivih energij. Ker je potrebno z vsakim naravnim potencialom ravnati preudarno, smo se odločili, da ta naravni vir najprej temeljito proučimo in preizkušamo. Poleg obstoječe vrtine v središču mesta smo izvrtali dve dodatni vrtini (eno v Černelavcih in drugo ob parku Fazanerija). Rezultati testiranj so bili presenetljivi. Naša topla voda dosega 55-57ºC in je primerljiva s potencialom, ki ga premorejo najbogatejše države z geotermalno energijo na svetu. Vrtini Sob-4g in Sob-3g, kot smo ju poimenovali, spadata med deset najboljših vrtin geotermalne energije v svetovnem merilu in predstavljata najbogatejši tovrstni potencial v Sloveniji."

Ob tej priložnosti sem se zahvalil vsem sodelujočim v tem projektu. Še posebej gre zahvala častnemu občanu Murske Sobote akademiku Mikiju Mustru, ki se je udeležil otvoritve in ki je za potrebe »Visitor Center Murska Sobota« narisal tri ilustracije in jih podaril »svoji Soboti«.

V krajšem programu ob otvoritvi so nastopili otroci iz Vrtca Ringaraja z Eko himno in učenke Osnovne šole II, ki so zaplesale na temo »Naš planet« in »Zemlja pleše«. Dijak Kristjan Kuhar iz Kroga pa je napisal rap na temo zelene Murske Sobote.

Skupaj z Mikijem Mustrom smo nato slovesno prerezali trak pred prvim objektom in se z gosti sprehodili po interaktivni poti »Visitor Center Murska Sobota«.

Podpirajo me


Na volitvah 2014 sem kandidiral z zbranimi podpisi podpore občanov MO MS. Bil sem tudi kandidat strank N.Si in SDS. Podpirala me je tudi civilna iniciativa Modri zbor.

zbrani podpisi občanov      N.Si      SDS      Modri zbor